Witam , dzisiaj chcę Wam zaproponować właściwości leczniczych niedocenianych roślin , które powinny zagościć w waszych ogrodach lub na działach.
Pierwszą rośliną będzie Aronia
Aronia jest dość wysokim krzewem , ale można ograniczać jej wysokość przez cięcie , jest bardzo odporna na mróz i choroby , owocuje corocznie i obficie , należy do roślin chętnie konsumowanych przez ptaki zwłaszcza przed zimą . Zależnie od wysokości temperatur latem owoce mogą wisieć na krzewach nawet zimą ( gdy podczas lata nie było wysokich temperatur ) . Największą jej wartością dekoracyjną są przebarwiające się jesienią liście które wyglądają pięknie ocieplając wnętrze ogrodu.
Posiada same zalety a w dodatku jest rośliną leczniczą , dlatego powinna zagościć w każdym ogrodzie. Jest łatwa w uprawie , rośnie na każdej glebie i nie wymaga nawożenia.
Pierwszą rośliną będzie Aronia
Aronia jest dość wysokim krzewem , ale można ograniczać jej wysokość przez cięcie , jest bardzo odporna na mróz i choroby , owocuje corocznie i obficie , należy do roślin chętnie konsumowanych przez ptaki zwłaszcza przed zimą . Zależnie od wysokości temperatur latem owoce mogą wisieć na krzewach nawet zimą ( gdy podczas lata nie było wysokich temperatur ) . Największą jej wartością dekoracyjną są przebarwiające się jesienią liście które wyglądają pięknie ocieplając wnętrze ogrodu.
Posiada same zalety a w dodatku jest rośliną leczniczą , dlatego powinna zagościć w każdym ogrodzie. Jest łatwa w uprawie , rośnie na każdej glebie i nie wymaga nawożenia.
Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy , witamin: A,C,B1,B2,B6,E,PP , składników mineralnych i mikro elementów . Obecność antocyjanów opóźnia proces starzenia ,wszystko co w niej zawarte zapobiega miażdży ,wpływa korzystnie na wzrok , poprawia krążenie , oczyszcza nasz organizm z szkodliwych toksyn ,jest polecana dla diabetyków oraz korzystnie wpływa na pamięć.
Zachęcam was do zrobienia własnych przetworów .
Przepis na sok aroniowy
składniki :
- 5kg owoców aroni
-2kg cukru lub więcej według uznania (jeśli dla diabetyków to używamy mniej)
-dodatkowo możemy dodać 1 kg np.mirabelek lub śliwek
-możemy zmienić proporce danych owoców według uznania np. 3 kg aroni i 2 kg mirabelek Przepis ten jest sprawdzony i smaczny szczególnie w okresie jesienno-zimowym
Sposób wykonania:
Umyte, obrane owoce należy po nacinać aby puściły sok , a następnie owoce warstwami przesypywać cukrem i pozostawić na 24 godz. Po upływie 24 godz. owoce należy umieścić w sokowniku aby wypłyną sok ok.30min . Wrzący sok przelewamy ostrożnie do wcześniej wyparzonych słoiczków lub butelek , zakręcić i pasteryzować 15 min od momentu wrzenia.
Pozostałe owoce można użyć do dżemu np .aroniowo-mirabelkowego lub aroniowo-śliwkowego.
Życzę smacznego w przyszłym aroniowym sezonie.
W następnym poście przedstawię następną roślinę oraz przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz