Przepis na pyszne domowe ciasteczka kruche z kawałkami czekolady i żurawiną
Wczoraj zrobiłam ciasteczka z tego przepisu, wyszły piękne i przepyszne, a przede wszystkim zdrowe ponieważ gdy zrobimy je sami to wiemy co się w nich kryje , ale zależy to też od tego jakiej jakości będą składniki z których będziemy je przyrządzać.
Dla mnie najlepsze są z mlekiem :) ale jeśli ktoś woli mogą być też do kawy zbożowej jaki zwykłej.
Nadają się na każdą okazję .
Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego :)
składniki:
150 g masła
150g cukru
300g mąki pszennej
1 jajko
łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady min.50 % kakao
suszona żurawina i orzechy włoskie według uznania (ja dałam ok.100g )
sposób przygotowania:
Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy za pomocą łyżki z cukrem i cukrem waniliowym , gdy masa będzie dobrze roztarta to w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę razem z proszkiem dodajemy po trochu do masy i lekko ugniatamy. Następnie tabliczkę czekolady oraz obrane orzechy włoskie tniemy na drobne kawałki i wrzucamy razem z żurawiną
(można ją także pociąć, ja użyłam całych) do ciasta i ponownie ugniatamy.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok.2,5 cm (wielkość według uznania).
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim kuleczki z ciasta ,które po kole i spłaszczamy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok.12 min przy włączonym termobiegu , a bez ok.17 min. . Blachę najlepiej włożyć na środkowy stopień.
Ciasteczka powinny być przyrumienione. Mi wyszło 20 szt.
Można wykonać je w innej wersji np. z rodzynkami , skórkami pomarańczy , cynamonem lub świeżymi owocami które dobrze znoszą wysokie temperatury w piekarniku.
Życzę smacznego i Pozdrawiam :)
Wczoraj zrobiłam ciasteczka z tego przepisu, wyszły piękne i przepyszne, a przede wszystkim zdrowe ponieważ gdy zrobimy je sami to wiemy co się w nich kryje , ale zależy to też od tego jakiej jakości będą składniki z których będziemy je przyrządzać.
Dla mnie najlepsze są z mlekiem :) ale jeśli ktoś woli mogą być też do kawy zbożowej jaki zwykłej.
Nadają się na każdą okazję .
Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego :)
składniki:
150 g masła
150g cukru
300g mąki pszennej
1 jajko
łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady min.50 % kakao
suszona żurawina i orzechy włoskie według uznania (ja dałam ok.100g )
sposób przygotowania:
Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy za pomocą łyżki z cukrem i cukrem waniliowym , gdy masa będzie dobrze roztarta to w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę razem z proszkiem dodajemy po trochu do masy i lekko ugniatamy. Następnie tabliczkę czekolady oraz obrane orzechy włoskie tniemy na drobne kawałki i wrzucamy razem z żurawiną
(można ją także pociąć, ja użyłam całych) do ciasta i ponownie ugniatamy.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok.2,5 cm (wielkość według uznania).
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim kuleczki z ciasta ,które po kole i spłaszczamy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok.12 min przy włączonym termobiegu , a bez ok.17 min. . Blachę najlepiej włożyć na środkowy stopień.
Ciasteczka powinny być przyrumienione. Mi wyszło 20 szt.
Można wykonać je w innej wersji np. z rodzynkami , skórkami pomarańczy , cynamonem lub świeżymi owocami które dobrze znoszą wysokie temperatury w piekarniku.
Życzę smacznego i Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz